2008. 06. 12.

PoszT


Tegnap a POSZT-on mászkáltunk (ezt tesszük immár egy hete minden nap) és megláttam Ullmann Mónikát, ahogy a szökőkút szélén ült. És elkezdtem fotózni, de közben rájöttem, hogy korrektebb, ha odamegyek hozzá és megbeszélem vele a dolgot. Nehogy lesifotósnak nézzen. Mert az nem akarnék lenni. Amúgy is úgy a korrekt szerintem (és jogilag is!!!), hogy megkérdezed az alanyt mielőtt lefotózod. Kiváncsi vagyok TI mit gondoltok erről.

Szóval a csajszi nagyon kedves volt és mondta, hogy le is veszi a szemüvegét ha akarom, de mondtam, hogy nem kell, maradjon csak úgy minden ahogy volt csak szólni akartam. Jó érzés volt.

4 megjegyzés:

Mándi Emese írta...

Hű ez a szemüveg, ez zsír!

Amúgy most mit mondjak erre például én, a Bodrogis képemmel ugye? :))) Jó igaz az hirtelen elkapott pillanat volt, megláttam, hogy jön, katt és már ott sem volt, de akkor is. :)
Én most akkor lesifotós vagyok? :)

És amúgy mi a helyzet a mindenfelé utcán elkapott pillanatokkal? Ahol az alany felismerhető, ahogy sétál, fagyizik, telefonál, ilyesmi. A spontán pillanatok miatt előre ezeket letisztázni nem nagyon lehet/érdemes, de vajon mennyire életszerű mindenkit utólag végigkérdezni? Vagy akkor most hogy van ez?
:)

Németh Nati írta...

Hát épp ezért nem könnyű. Valahol meg kell húzni a határt. Mert az elkapott pillanatoknak is megvan a varázsa. Biztos vagyok benne, hogy olyan szituban nem kapnád el az embereket ami ciki - kilóg a bugyija, foltos az arca, stb. Vagy talán lefotóznád, de nem adnád el a BLIKK-nek 5000 forintért. Szerintem ha van rá lehetőség és egyértelmű a szituáció akkor úgy korrekt ha megkérdezzük. Vagy legalább utalunk rá. Pl. felemeljük a gépet és mutatjuk hogy csinálnánk egy fotót. És ha az illető határozottan ellenkezik akkor nem fotózunk.
A jogszabály úgy szól (sajtójog vizsgán ezt a tételt húztam és ötöst kaptam), hogy a felvétel elkészítéséhez is engedélyt kell kérni. Kivéve, ha közszereplőről van szó aki épp közszerelepel ( Hubyval rendszeresen összeveszünk ezen.) Pl. ha Ullmann Mónika a strandon fekszik bikinben és én fotóznám és ő határozottan ellenkezik ez ellen, és én továbbra is fotózom akkor sértem a személyiségi jogait.
De ha valaki másképp tudja, vitatkozzon bátran.

Judit írta...

...nézegetem a képeiteket...ha nem baj...nagyon jók...
...egyébként Mónika egy tündéri nő,ismerem is...jó kép lett...szépek mind...
...ügyik vagytok...gratula!!!!!!!!!!!!!

Mándi Emese írta...

Köszönjük szépen, és jó szórakozást mifelénk! :)