2009. 10. 22.

Füstbe ment (?) terv

.
Alcím: egy későn érkező fotós megpróbáltatásai


Az a jó most, hogy ha délelőtt 10-kor a hírekben meghallom, hogy déltől a tűzoltók tüntetnek a Parlament előtt, akkor ha még időben össze is tudom magam szedni, akkor akár le is mászhatok a városba fotózgatni egy kicsit.


Többé-kevésbé így is volt ez most hétfőn is, azzal a kis szépséghibával, hogy ilyen kora délelőtt csak azért hallgattam egyáltalán híreket, mert épp készülődtem egy megbeszélésre 11-re. Innentől tehát egyáltalán nem volt biztos, hogy időben odaérek a demonstrációra, mindenesetre azért felpakoltam a fotós cókmókot.


Szerencsére a találkozó délre véget is ért, ezután a Délitől a Parlamenthez közel egy óra alatt át is értem (I love Budapest).
Félúton egyébként majdnem meg is gondoltam magam.. küszködtem a kétséggel alaposan, hogy talán már semmi értelme nem is lesz odamenni, de aztán ha már elindultam, gondoltam csak adok egy esélyt a dolognak. Jól tettem.. mikor odaértem, még javában tartott a "parádé", sőt történetesen épp akkor kezdte el a demonstráló tűzoltók egy nagyobb csoportja körbesétálni a Parlamentet, így reagálva a kormánypárti képviselők petíciójuk iránt tanúsított passzív hozzáállására.


Beérve az Alkotmány utcába igyekeztem minél előrrébb kerülni.. egy korábbi tüntetés után már jól tudom az egyébként nyilvánvalót, hogy bár hátrébb is számos érdekes kép készíthető, a főbb események valójában természetesen legelöl, a színpad és a Parlament, illetve az ez előtti, örökaktuális felvigyázók közt zajlanak.


Törekedve tehát a helyi tuti felé egyszer csak észleltem, hogy én most bizony a rögtönzött sétaakció kellős közepébe csöppentem, és a tűzoltók egy része már rég el is indult. Akkor persze egyszerre szerettem volna a hirtelen kialakult Kossuth téri forgatagban és a haladókkal együtt haladva is fotózni, de két helyen egyszerre lenni ugye nem nagyon lehet.


Az lett végül, hogy készítettem néhány képet a téren, majd elindultam magam is a vonulókkal.. végülis egyértelműen ez ígérkezett az érdekesebbnek. Nagyjából az utolsó negyedhez tudtam csak csatlakozni, ami azért nem volt túl szerencsés, mert egy-egy újabb helyszínre érve és ott a nekem tetsző témát vagy kompozíciót megtalálva már általában igen kevés időm maradt a legmegfelelőbb fotó elkészítésére révén, hogy a tűzoltók közben - mivel haladtak - folyamatosan el-elfogytak.Ilyenkor aztán futólépés, utolsó negyed közepének utolérése, fotók, lemaradás, újabb szaladás, újabb felismerés, néhány katt, majd ismét rohanás, hogy megint utolérjem őket.
Számomra nagyjából így nézett ki a Parlament "körbesétálása". :)


Aztán visszatérve az Alkotmány utcába elérkezett a tüntetés utolsó kb. fél órája, majd a füstölgés és a hazamenetel.


Bár csak a tüntetés felén voltam jelen, azért örülök, hogy végül kilátogattam az Alkotmány utcába, már csak azért is, mert azon felül, hogy az utcai politizálást mint témát kifejezetten szeretem, rég terveztem olyan demonstráción fotózni, ami a hagyományos civil tüntetésektől eltérően egy-egy társadalmi csoport megmozdulása, tehát jó eséllyel vagy nagyon sok van valamiből, vagy nagyon egyformák. Ilyenek például az egyenruhások.. mondjuk egy tűzoltó tüntetésen.

Mai mély bölcsességeimen túllépve a teljes képanyag itt található meg (klikk).


15 megjegyzés:

bépé írta...

Igencsak jó képanyag ott a Picasán, lenyűgözó!
(Lánglovagok és lánglovaginák:))

Altnőder Emese írta...

jór barna emlékeztet a májra, ez lehet a gond :DDD
nagyon klasszak amúgy!!!

Altnőder Emese írta...

végigolvastam...mehetek akció közbeni riportot készíteni rólad?? :))))

Mecsei Judit írta...

szuper!
a 10-es számú képet légyszi kivételesen eredeti színekkel, csak most, csak nekem, kösziii:)))

Mándi Emese írta...

Bépé köszönöm és :D
Egyik de csak ha hozol valakit aki meg azt rögzíti, ahogyan te rohangálsz utánam, én meg a tüntetők után. :))
Judit oké, de egyébként miért pont azt? :))

Mecsei Judit írta...

A kakukktojás sisak miatt :)

Zsákai Péter írta...

nagyon élvezetes volt végignézni és végigolvasni. a képek magukért beszélnek, nem csak illusztrálnak!

a picasa albumokba is elkalandoztam. tökre tetszik ez a kép (meg szinte az összes ebben az albumodban): http://picasaweb.google.hu/memesefoto/47FELEKEPPOnalloKiallitasKepanyag#5298292702609843346 (tudom, genya vagyok. :))

Németh Nati írta...

Büszke vagyok rád nyuszimuszi!

Németh Nati írta...

Na de komolyan: csak átfutottam, mert most jöttünk meg 4 nap fááárasztó wellnessből és hát kurvajók szóval sárgulok az irigységtől, mint mindig... :):):)

laan írta...

én rögzítem az Egyiket, ha hoz viszkiszt! :)

Mándi Emese írta...

Péter: hehe. :))
Natikám egy tündér vagy, köszönöm! :)
Laan Te meg akkor szintén hozhatnál magaddal valakit, aki meg téged fotóz mindeközben. :D

RealQuentin írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
RealQuentin írta...

Emlékszel arra a beszélgetésünkre, aminek a végén te a Szőlő és Bor Ünnepével próbáltál visszavágni / vagy éppen kedvesen vígasztalni? Hát nem jött be, az ilyenekért nem. Nagy frankó sorozat nagyon. Kíváncsiságból megnéztem az indexes képgalériát
a témáról, hát kenterben vered, ami szintén nem meglepő, valahogy éreztem.

Rolf242 írta...

nagyon jóóó lett! :-)
a színes is, de nekem ez a szebb :)
főleg a kerekes :)
Gratula :)

Mándi Emese írta...

Huby totál értem, ahogy anno is, és ha nem itt laknék bizony baromira sajnálnám én is, hogy az ilyenek távol történnek tőlem.
Az meg ráadásul MTI-s képanyag.
Nagyon köszi!

Jeee, kösszakárhány! :))