2008. 10. 09.

Párizs egy lyukon át

Lehet, már néhányotok tud róla, hogy én is külföldeztem egy kicsit. Párizsban töltöttem egy hetet, aminek a java részét most a fotózás töltötte ki, és csak mellékesen koncerteztem is. A blogomon olvasható a sztori, ez itt most nem is érdekes. Viszont ami igen, hogy ez volt az egyik teszt-útja a lyukkamerámnak. Előtte már volt kinn velem Németországban is, de nem volt időm előhívni az ott készült tekercset, ezért nulla tapasztalattal vágtam neki ennek az útnak is. Az eredmény tanulságos. Szerencsére lettek képek, amik használhatók, és teljesen nulla egy sem, tehát legalább a fénymérés jól ment... :) Most gyors szkenben kettőt mutatok. Azt vegyétek bele, hogy ez egy doboz, amin van egy lyuk, és nulla optika. Ellenben 138-as rekesz, az van. Tehát napsütésben is 2 mp körüli záridők ISO 100-on. Vicces. Állvány nem volt nálam....

7 megjegyzés:

RealQuentin írta...

Épp a mostani DFMben olvastam a lyukkamreárúl végre részletesen, kicsit nem tudtam követni az összerakás tök részletes leírását, de azért néztem. Mindig úgy tekintettem erre a műfajra, mint egy nagy fekete lyukra (pedig hát kicsi, höhöh), néha vonzott, de általában meg csak nézek, hogy ez mekkora hülyeség. De persze nem az, csak amíg nem próbálja ki az ember, addig nem vágja a fílinget. Ami meg a legjobb benne, hogy a zár az élettartamgaranciás (amíg le nem bénulsz)
Jópofák, érdekesek.

Mándi Emese írta...

De jó színek meg minden!
Basszus hát ezaz! Nekem is kéne egy ilyen.. játszani. :)

Érdekes amúgy.. itt van például Hajdrák Timi Prágás lyukkamerás képeiből néhány: http://www.fotohaz.hu/fotoarena/showgallery.php?ppuser=7303&cat=500
Ezeken mintha kevesebb élesség lenne.
Azt lehet tudni miért, vagy esetleg vegyem a fáradtságot, olvassak utána a hogyan készülnek és akkor rájövök magamtól is? :))

Mándi Emese írta...

http://www.mozaik.info.hu/mozaweb/feny/page311.htm
Najó, hát.. szóval izé.. asszem nem lettem sokkal okosabb én sem. :)))

Johnny írta...

Hát az élesség nagyban függ a rekeszértéktől, ami egy lyukkamera tekintetében maga a lyuk átmérőjét jelenti. Minél kisebb a lik, annál élesebb a kép, de annál hosszabb időt kell exponálni. Az én lukam f:138, tehát elég fényigényes a kép, viszont sokkal élesebb. Ha jól látom, akkor Timi fotózik kézből is, tehát gondolom, hogy nem ilyen szűk a rekesze. Ami viszont csodálatos, hogy semmiféle olyan hiba nem jelenik meg a képen, amit objektív okozna. Tehát a képsarkak nem sötétednek be, a párhuzamosok nem ferdülnek el, a szélen levő alakok nem nyúlnak meg, pedig ennél a kameránál 130 fok a látószög átlóban. Ehhez képest a 10-20 is kispályás! (az csak 102 fokban lát.) Ezért van, hogy csomó képbe belelóg a kezem, fejem. Majd fejlődünk. Még annyit, hogy ilyen gépet lehet venni készen, de lehet csinálni is. Ott is a legnehezebb a lyuk elkészítése. Ha érdekel, segítek szívesen. Üdv J

Johnny írta...

Én ezt a linket ajánlom pl:
http://www.flickr.com/photos/lostinpixels/sets/72157604797307980/

meg itt vannak leírások:
http://www.pinholeday.org/support/

Mándi Emese írta...

Na jó, ezeket még emésztem. :)
Köszi, linkeket is! :)

joruba írta...

Én egyszer nagyon bebuzdultam. Felvásároltam a Fotoplus összes megmaradt filmkészletét (érstd: 3 db lejárt tekercset) és vagy másfél hónapig cipelgettem magammal egy Weltaflex-et, hogy akkor itten most filmezünk. De aztán (nem szép dolog, tudom) a kényelem csak mindig legyűrt, így gyakorlatilag érdemi exponálás nélkül adtam vissza a kölcsöngépet.

Mindenesetre tetszik nagyon a lyukkamerás képek hangulata, úgyhogy azért ilyen szinten továbbra is foglalkoztat a dolog, bár az előzményekre tekintettel óvatos vagyok magammal, úgyhogy nem kizárt, hogy itt meg is áll dolog -legalábbis egyelőre :)

Érdekes, hogy írtad a blendét. Izgat a dolog miképp lövöd be a lyuk méretét, de gondolom a leírásban választ kapok erre is. Na majd mingyá meg is nézem..