2009. 02. 13.

Böllérde

Akárki akármit is mond, a disznóölés komoly dolog.
Persze van itt ugratás, marháskodás, de ezt csinálni csak odafigyeléssel lehet. Lefogás, bökés, pörzsölés, forrázás, bontás, zsigerelés, feldolgozás, töltés, füstölés. Mind-mind fontos mozzanat. Igazi rituálé.

A nap erre van szánva, és a család erre az időre böllér üzemmódba vált. Az átlényegülés már az öltözködéssel megkezdődik. Gumicsizma, jégeralsó, foszló mackónadrág, kinyúlt fölső, pufikabát, ócska sapka.

És ezzel az ember meg is teszi az első lépést, hogy civil egóját hátrahagyva előhívjon valamit az ősi ösztöneiből, a létfenntartás és a hagyományok oltárán pedig áldozatot mutasson be.

Az ól felé megindulással pedig teljes a transzformáció. A család ettől kezdve célirányos, összehangolt gépezetként darálja be és formálja fogyasztható formátumúvá az eddig az ólban mihasznán röfögő túlsúlyos jószágokat.

A dolog komolyságát a rendszeresen fellángoló heves viták mutatják. Mennyit hagyjunk sonkának? Hát töpörtyűnek? Kolbászba mennyi sót, paprikát, borsot tegyünk? Mi legyen az abalével?! Egytől-egyig komoly megfontolást igénylő, ezért súlyos konfliktusokat is magában hordozó döntések.

A hosszú, fejhússal és zsíradékkal kísért nap és megfeszített munka gyümölcse pedig a jóféle dagadó, fehérhurka, csülök, tokaszalonna, kocsonya meg kulen.
Jól dolgoztunk. A börke legyen velünk! Ámen!

11 megjegyzés:

shadow írta...

Klassz képek, nagyon jóféle szöveggel illusztrálva...
Írjál gyakrabban! :)

RealQuentin írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
RealQuentin írta...

Már fél éve készülök legalább, hogy elmegyek disznómészárlásra, de valahogy sose jön össze, bár most megint kaptam egy ígéretet, de ez se tuti. Irigyellek nagyon, jók a képek!

(Az előzőt azért töröltem, mert annyi gépelési hiba volt benne, hogy már csípte a szemem)

Mándi Emese írta...

Ismét a szokásos jó képek és mese és imádom, hogy a másodikon belenéz a kamerába. :)

Mándi Emese írta...

Jahogy igen.. ráleltem közben a többi képre is, eléggé rendben vannak azok is. :)

joruba írta...

Az igazság az, hogy nem könnyű összehozni egy ilyen fotózást és ezt nem fotóilag értem.
Már ugye eleve csak a rokonság jöhet szóba, ők meg kevésbé értékelik, hogy ahelyett, hogy kivenném a részem a manufaktúrális háztájiból, inkább egész nap a fényképezőgéppel idétlenkedek, ráadásul ország-világnak mutogatom a nem éppen EU-szabvány szerinti húsfeldolgozási tevékenységüket :)

Aztán mikor meglátták a fotókat már örültek neki, úgyhogy a sorozat folytatódik.. Rettegj malacka! :)

Mándi Emese írta...

Ismerős.. végigidétlenkedtem egy disznótort géppel a kezemben decemberben én is, és idén folyt. köv. részemről is. :)

RealQuentin írta...

őőhh, szerintem nemcsak eleve a rokonság jöhet szóba, akkor én ki is lennék lőve, mert soha nem volt a rokonságomon belül disznóvágás. Ráadásul messzire is kerültem tőlük, szóval én itt mostanában boldog-boldogtalant nyaktattam, amikor megtudtam, hogy bármiféle közük lehet ilyesmihez, hogy hívjanak-vigyenek engem is. Két szálon is majdnem összejött, aztán végül egyik sem, de egyiket sem engedtem el...

Mecsei Judit írta...

Nagyon jó beszámoló remek képekkel, nekem különösen izgalmas, mivel nem voltam még disznóvágáson.
Innen jön a kérdésem is, mi a "kulen"?

joruba írta...

Örülök ha sikerült valamit visszaadni a hangulatából (bár a rokonok szerint azért egyáltalán annyira komor mint amilyennek megmutatom ;) Nekem egy időben elég ellentmondásos volt vele a viszonyom. Gyerekkoromban rajongtam érte (előző este aludni is alig tudtam az izgalomtól :), aztán később, ahogy lassanként a tudatosultak a látottak (+ valamiféle zavaros ideológiájú és rövid felezési idejűnek bizonyuló állatbaratságból (miből?! :))inkább valamiféle viszolygássá alakult, hogy aztán szép lassan munkává, végül pedig (ahogy a képek is mutatják) szórakozásba konvertálódjék - böllérkéses pszichológus legyen a talpán, aki kiigazodik rajtam :)

Szóval a kulen (a stifolderrel együtt) sváb ételféleség. Gyakorlatilag a sertés vakbelébe (bocsánat - na kábé ilyenek miatt jött a második fázis) töltött, kolbászszerűen ízesített húsféleség. Megjegyzem nagyon ízletes (innen a további fázisok ;)

Itt találtam is egy rövid leírást róla:

http://www.vendegvaro.hu/Kulen

Mándi Emese írta...

Öndiagnózisnak nem is rossz. :)