2009. 11. 06.

1/30

.
Ez a kép - tessék jól megnézni - 135 mm-en 1/30-os (!) záridővel készült. Igen, mert abból az okos gyárból úgy jött ki ez az 50D (akárcsak Johnny 40D-je), hogy alapból be volt rajta állítva az ún. safety shift funkció.

Ez aztán a hasznos funkció!
A lényege, hogy záridő-előválasztásnál (Tv) ha a gép úgy értékeli, hogy a beállított záridő, a megadott ISO érzékenység és az elérhető legnagyobb rekesz mellett a kép mondjuk alexpós lesz, akkor fogja magát és felülírja a beállítást. A beállított záridővel szemben tehát számol egy olyan értéket, amivel a kép szerinte jó lesz.


Ez igen nagyszerű, főleg mikor például egy 70-200-at tart az ember a kezében és a záridő az áhított mondjuk 1/200 helyett egyszer csak 1/30-ad vagy valami hasonlóan kitarthatatlan lesz. Én nem tudom ki hogyan fotózik, ki mire tud exponálások gyors egymásutánja közben figyelni, de nekem ilyenkor minden figyelmemet a képalkotás köti le. Először tehát beállítom az értékeket, és aztán a technikai részletekre már nem nagyon figyelek. Túl nagy záridő különbség egy idő után hang alapján esetleg feltűnhet, de mire itt idáig eljutottam, a menyasszony kis loknijai már mind ki lettek fésülve, és a semmibe alálógó huncut kis fürtök kedves látványa (készült (volna) ilyen kép is) a kártyán nem maradt más, csupán néhány bemozdított paca.
A fenti fotóval szerencsém volt, viszonylag élesre sikerült.

Ez itt meg már manuális üzemmódban készült, ott helyben ugyanis még nem tudtam, miért nem megy a záridő-előválasztás normálisan. A többi kép általában megmenekült, igaz azok főleg az 50-es optikával készültek.
Funkció meg azóta beazonosítva és kikapcsolva. Azért persze köszönjük a lehetőséget. :)

24 megjegyzés:

Rolf242 írta...

Köszönjük Emese! :)
Halkan jegyzem meg, nálam by default OFF volt ez a funkció...:D :D :D :D
( sakkozz, ki kapcsolhatta be....)
És hogy a Gyuri szavaival éljek: a fényképezőgép használatára nem tudom megtanítani Önöket! :D :D :D :D :D :D :D :D
A kép pedig nagyon jó!!! :)

Mándi Emese írta...

Ja hát aki Frankfurtba jár gépet vásárolni.. :D

Johnny írta...

Hogy mi? Milyen funkció? Ezzel én miért nem találkoztam a SAJÁT gépemen??? Amúgy meg mi a baj az 1/30-al? Simán kitartható! :):)

Rolf242 írta...

meee Te is béééérletes vagy, oszt azt sem tudod melyik napra esik elseje :D :D :D
C.Fn-16 Safety shift in AV or TV
0: Disable.
1: Enable.
,
( 5D-n )

40/50d-n mittoménholvan :D :D :D

Mándi Emese írta...

Nekem mikor ezt a problémát említettem azt mondtad, hogy Te nem nagyon szoktad használni a Tv-t. :)

Mándi Emese írta...

Ja és szerintem Nálad ez még mindig be van kapcsolva. :)

Johnny írta...

Lehet, mert még az életben nem használtam a Tv funkciót. Valamint Tv-t sem nézek.
Nincs időm menükben keresgélni ilyen hülyeségeket... :)

Mándi Emese írta...

Jóvan, akkor Te tartsál ki 1/30-adot 1000 mm-en is meg mindenhol! :D

bépé írta...

Kitartás! :))

Zsákai Péter írta...

én is kb így fotózom, ahogy Te. a technikai beállításokat az elején "letudom" és inkább a kompozícióra, a pillanat elkapására próbálok öszpontosítani. sok képem nem is sikerül, ill. technikailag nem jól megoldott. van mit tanulnom, gyakorolnom! :) (megj.: Pentaxom van és a vázba épített stabi segítségemre tud lenni bizonyos mértékig.)
ezek a képek viszont egytől egyig tetszenek nekem, még ha azt mondod, hogy ezt jobban is meg tudtad volna csinálni ha hagyja a gép. :)

Németh Nati írta...

Ez őőőrület. Rendeszeresen összeveszünk Hubyval azon, hogy én miért használok Tv-t. Szerinte az hülyeség. Szerintem meg az a hülyeség, hogy Av-n a gép felajánl 1/20-adot és meglepődik ha nem bírja megtartani. Bár a piszok a legtöbbször kitartja. :) Hát én nem. (főleg a hetvenkétszázzal)Lehet hogy a csajok keze remegősebb?
Persze a Tv hátránya napsütésben, hogy ha az ember a nagy komponálásban nem figyeli folyamatosan az értékeket (pedig kell!!!) és kap egy 22-es rekeszt... Hehehe jó kis szenzorkoszok.
Nem tudom a 7D-n van-e ilyen funkció, de az elsők között kapcsolom majd ki (remélem egy hét múlva, mert megrendeltem a cuccott pár napja) nekem ne mondja meg semmilyen gép se, hogy mit csináljak! :)

BNS írta...

-ha a 1/200-ad helyett 1/30-ad kellett az elegendő fényhez, akkor mi a kérdés? még szép hogy hasznos fícsör! én nem berzenkednék a helyedben, hanem elmormognék pár hálaimát a feljesztőmérnökök és családjaik hosszú és boldog életéér... :) mi lett volna ebből a képből 1/200-on? :o

-más: tudom-tudom, Rolffal néha egy követ fújunk, vagy szívunk, vagy mittomén(;), viszont a lényeg:
FŐŐŐŐŐŐLEG más gépével fotózás előt át kell nézni a beállításokat!!!

-szép loknik, szép tekintet, szép kép!
ISTEN ÁLDJA A SAFETY SHIFT FUNKCIÓT :p

BNS írta...

na jó, végigolvastam a postokat, és azthiszem önkritikát kell(lene) hogy gyakoroljak: én is a zöldre állítom. összezavar a sok hüjje bisz-basz :)

Németh Nati írta...

Miért nem elég, hogy villog, hogy alexpo-alexpo!!!!! Ne dumáljon már bele, hogy milyen záridőt akarok. Ez amatőröknek való... Márbocsánat.
A kép amúgy tényleg szép lett, de én már láttam és azért nem kommentáltam.

BNS írta...

Nati: hátnyilvánvillog :)

én pl. ismerek olyan fotósokat, akiknek doszt mindegy mit diszkólámpázik a gép, max akkor vennék észre ha egy pici sokkló megcsapná őket :D :D :D

Mándi Emese írta...

:D
Gyurikám a 2. kép 1/200-on készült, igaz ott már az ISO-t is emeltem.. innentől viszont kérdés bennem, hogy ha valami zsenifunkciót akarnak építeni a gépbe, akkor vajon miért a Tv-ből csinálnak a záridő módosításával "Normal" (P) módot (jelenleg ugyanis ez a helyzet), és miért nem mondjuk a zajszintet emelik automatikusan szükség esetén?!

Nati én Tv-t csak spéci fényviszonyok közt használok, mikor csak reménykedni tudok benne, hogy a leghosszabb általam még kitartható záridő mellett az adott fotózási szituban ide-oda mozogva még esetleg használható néha szűkebb rekesz is.

Egyébként köszi Mindenkinek és bépé: :))

BNS írta...

-kám, -kém nélkül: ismerd amivel dolgozol, és ne szidd ha nem tudod mi, miért történik.

-zajszint emelééééés? :DD mivaaan?

Németh Nati írta...

Szerintem zajszint csökkentést akart írni EMESE.
Na hát nekem az éles képekkel problémáim vannak. Egész pontosan éles képek készítésével. Szóval sokszor jön ki a kezem közül életlen piktúra. No és ezért biztos ami biztos, vagy manuálban nyomom vagy ha esemény van akkor TV-n.
De szívesen fogadok tippeket, bár én a 7D-től várom a csodát, meg a csilliárd autófókuszponttól! :)

bépé írta...

Ez nagyon tanulságos volt.

laan írta...

automatára kell állítani angyalom
:)

Mándi Emese írta...

Szerintem meg ISO érzékenység emelést akartam írni. :))
Kössz Angyalom, nagy segítség vagy! :D

RealQuentin írta...

No, először is: most már legalább tudom akkor, hogy mi ez a funkcijó, amit sosem használtam, mivel nem tudtam, mijaz. 30D-n is van, sőt pláne, a 20D-n is már.
Nem tudok már mást hozzátenni, annyira körbejártátok, de tény, hogy TV-t csak extrém esetben használok én is, úgy is mint svenkelés például, vagy rizsszórás, de ilyenkor is inkább a rekeszt szűkítem addig, míg megnő a záridő a kellő mértékre (Av) És ellenőrzöm a szenzorkoszt :)
A vicc az egészben, hogy az 1/30-os kép éles lett, az 1/200-os meg annyira zajos, hogy életlennek hat (nem az).
Változó fényeknél Av és nézem a csúszkát lent, állandó fényeknél (zárt helyiség, este) manuál. A zöld gombról nem tudom, hol van :)

Mándi Emese írta...

A tv távirányítóján! :D

bépé írta...

Ezek után nem is merek digitális gépet használni.:)